Miután Gábor éberségének köszönhetően a reggeli indulás megvalósult, kicsúsztunk a Mallorca-i kikötői zárlat alól. Ami meghiúsította volna az egész túra sikerét. Miután elhagytuk a tükörsima vizü kikötőt, egy nyugodt, gyakorlatilag szél és hullám mentes motorozásos tengeri nap vette kezdetét. Ez az idő arra inspirálta a legénységet, hogy meleg, a konyhánkban készült ételt vegyünk magunkhoz. Az alapanyagok lehetővé tették a legmagasabb igényeket is kielégítő menü összeállítását. Az alapanyagok: Sok hagyma, napraforgó olaj, szikkadt baguette, zacskósleves 1, zacskósleves 2, konzerv sonka, angol marhahúskonzerv, sűrített paradicsom, trikolor spiráltészta, némi fűszer.
A menü: brusetta ala Dr Kumho, erősleves HUNikum módra, Challenge ragus pásztek kapitány módra, paprika között érlelt mogyorós mosusz. Az étkezést hűtött pohárban szervírozott HUNI-Unicummal indítottuk és hűtött Veltins sörrel zártuk.(Jellemző a beszerzésre, hogy német sört bírt venni!)
A kellemes, szép környezetben eltöltött ebédvacsora után a legénység kényelmesen készült az éjszakára.
Az este első felében a hold, a második felében a gyönyörű csillagos égbolt világította be a tengert. Ezen estén már a legénység kezdett aggódni, hogy miféle tengeren vagyunk, hiszen egyetlen hajót sem láttunk egész nap. Bíztunk benne, hogy éjszaka jobban észrevesszük a hajókat. De eggyel sem találkoztunk. Második nyíltvízi napunkon megérkezett a várt északi szél mitől a legénység fele meg akart fagyni. Ezen a napon a menü a következő volt, a fenti alapanyagokból. Gulyásleves hajós módra, grenadir mars, paprika között érlelt mogyorós mosusz és az elengedhetetlen védőital páros az ebéd előtt és utána.
Délután csendes vitorlázással telt, nyugalmunkat csak fél órára zavarták meg. Azok a fránya delfinek itt úszkáltak, ugráltak, sípoltak körülöttünk, persze, hogy lázba jött az egész kiscsapat. A delfinek kis játéka után a délután és este is csendes és sima volt. Hajnalban újabb látogatás tettek rövid időre a delfinek, hogy felrázzák a hajnali őrséget.
A délutáni foglalkozás tárgya 6,5 csomós sebességnél az "Ember a vízben" feladat gyakorlása volt, élesben... Bővebb információk Balázstól szerezhetőek be!
A napi szokásos tengeri lubickoás után Gábor a kék lavort kémlelve megjegyezte: "Olyan bezártság-érzetem van!"
Reggel 7 körül feltűnt a párás horizontról Szardinia szigete. Partmenti hajózással 3 óra táján kötöttünk ki Cagliari kikötőjében. Gyors tisztálkodás és átöltözés után este 7 körül indultunk felderíteni a várost.
Először egy kis hangulatos utcai kiskocsmában ismerkedtünk frizante borok selymes ízével. Ezt követően folytattuk utunkat az óvárosba, ahol a helyiek vendégszeretetét élvezhettük, négyfogásos vacsora keretében. Eme fenséges gasztronómiai csemege a következő sorrendben került elénk az asztalra.
Előételek: ruszli jellegű tengeri halfilé, ecetes gyöngyhagyma, sült zöldségek, fekete kagyló paradicsomos mártással, halszeletek barna mártással.
Második fogás: spagetti tenger gyümölcsivel és fokhagymás öntettel.
Harmadik fogás: olajban ropogósra sütött calamari, kis halak és nagyobb halak.
Desszert: csokis és vaníliás parfé áfonyás lekvárral.
Italaink a vacsorához a ház folyó fehérbora és limoncello volt..
Vacsorázás után nem voltunk restek elvegyülni az óváros forgatagában. Ez a kis út egy szép kis térre vezetett, ahol csinos pincérlányok unszolására először a tér egyik oldalán lévő vendéglő teraszán vizsgáltuk meg a hazai fehérbor minőségét, majd miután bezárt, átültünk a szembeni, közel 100 esztendős kisvendéglőbe, ahol felhörpöltünk egy-két finom bort. A vendéglő zárása után a főtéren találtuk magunk egy újabb vendéglő és egy palackbor társaságába. A kis csapatunk pár egyetemi nótával ismertette meg a vendéglő népét, majd hajnalban cirka egy óra és egy kebab elfogyasztása után értünk vissza a kikötőbe a kishajónkhoz.
A mallorca-i megállónk története tehát pár szösszenetben így történt.
Másnap délelőtt pihentünk, hogy utána belépjünk ebédelni a városba, ahol a tegnapi vacsorához hasonló szerényebb gasztronómiai csodában volt részünk. Ebéd után elkezdtük felkészíteni a hajót és magunkat a következő szakaszra.
Gábort este 7 körül kitettük a városi kikötőben, hogy útját innét nélkülünk repülővel folytathassa haza.
Hajónk 3 fővel folytatja útját Szardínia melletti Ustica kicsi, de annál csodálatosabb szigetére, ahová várhatóan hétfőn napközben érkezünk meg!
Zárom naplónk sorait, hogy olvashassátok, amit most néktek elmesél a nagy ho- ho- ho nagy …….
A várva várt képek ITT tekintehtők meg!
G Kapitány